zaterdag 30 maart 2013

Ja, fijn, schrijven in de trein!

Het stond al jaren op m'n verlanglijstje: een hele dag in de trein doorbrengen, zonder echt einddoel (want de weg is 't doel!), en me volledig wijden aan 't schrijven van stukjes voor m'n stilteboekje! Niemand die me stoort en de tijd die zichtbaar en toch ongemerkt verstrijkt. Reizen zoals reizen bedoeld is.  Maar ja, met een volledige werkweek, een gezin, bijbeunwerk en een paar leuke hobby's komt dat er toch niet zo snel van. Dat hadden twee eerdere mislukte pogingen ook al aangetoond.

Maar daar zit ik dan, in de trein van 8.19 uur richting Groningen, want lekker ver weg en weinig overstappen. Ook nu dreigden andere prioriteiten weer roet in 't eten te gooien, maar ik bleef standvastig! En het lot was me gunstig gezind, want de geplande vrijdag bleek later Goede vrijdag te zijn dus ik hoefde me officieel niet tegen werkverplichtingen aan te bemoeien. Kortom: een heerlijke rustige dag voor de boeg, in een stiltecoupe, met veel tijd voor het schrijven van stukjes, zonder voor van alles gestoord te worden...

De realiteit: van Delft naar Leiden eerst maar even wakker worden, bij de AH-to-Go een rode Vifit en een koffiekoek, Metro erbij, ja lekker. Best even wennen trouwens, 't idee dat mijn reis geen einddoel heeft (anders dat 't einddoel om een paar stukjes te schrijven). Onrustig gevoel, dus eerst maar even acclimatiseren. Vanaf Leiden gaat 't gebeuren!

In Leiden stap ik over op de trein naar Groningen: dat blijkt een volle Intercity te zijn, en dan zo een met van die a-symettrische tafeltjes aan de zijkant waar je precies heel ongemakkelijk achter je laptop kunt zitten. Drie mensen om me heen, koude tocht op m'n kop, ook nog 's geen Wifi en een erg trage personal hotspot op de I-Phone. En last but not least jeukende ogen en een gigantische niesbui vanwege de hooikoorts die ieder jaar in maart de kop op steekt. En dan ook nog geen zakdoekjes bij de hand.

Omdat de reis het doel is, besluit ik op Schiphol over te stappen op de trein naar Amersfoort. Daar zie ik dan wel weer. Dat was een goede beslissing: dit stukje was niet tot stand gekomen als ik deze overstap niet had genomen: prima Intercity, stiltecoupe, een eigen opklaptafeltje, werkende Wifi en weinig mensen om me heen. En de niesbui is over.

En nu is 't 10.00 uur, ben ik bijna in Amersfoort en dan gaat 't echt gebeuren: schrijven aan m'n stiltestukjes. De trein van Amersfoort naar Groningen is namelijk ook zo'n fijne trein!

1 opmerking:

  1. Volgende keer de Thalys naar Parijs, of zo'n prettige ICE naar Berlijn?

    Ik doe mijn beste denkwerk in treinen - veel naar buiten staren en af en toe een aantekening maken.

    Groet, Stijn

    BeantwoordenVerwijderen