zondag 20 mei 2012

Radiostilte

Maar ze gebruiken ‘t toch nooit!

Aan ’t woord een gefrustreerde docent tijdens een cursus over het ontwikkelen van een digitale leeromgeving. Deze docent had studenten tijdens het eerste college gemeld dat ze in zijn vak gebruik moesten maken van het Discussion Board in Blackboard om elektronisch met elkaar te discussiĆ«ren over de opdrachten.

Het eerste college was helaas de eerste en de laatste keer dat de docent  iets over het Discussion Board en de inhoud daarvan te zeggen had. Hij had zelf nooit iets gepost en ook nooit feedback gegeven op wat studenten hadden bijgedragen. Zo bekeken was het dan ook niet verwonderlijk dat studenten tijdens de evaluatie van het vak hadden aangegeven het Discussion Board nutteloos te vinden...

Dit is een vaker voorkomend probleem: bij projectonderwijs en het begeleiden van afstudeerders zijn opdrachten vaak niet of vaag geformuleerd, worden verwachtingen en rollen niet uitgesproken, zijn er geen deadlines voor het afronden van tussenproducten, ontbreekt feedback en zijn beoordelingscriteria onduidelijk. En dan zijn docenten vaak nog verbaasd dat een onvoldoende beoordeling bij studenten inslaat als een bom...

Docenten operationaliseren het beroep op de zelfstandigheid van de student met ‘het grote zwijgen’: “dit is de wetenschap en ze moeten maar leren om ‘t zelf te doen”. Nu is studentgericht onderwijs een groot goed, maar dan moet wel aan de juiste randvoorwaarden zijn voldaan. Hier komt een schijnbare paradox om de hoek kijken: hoe groter het beroep op de zelfstandigheid van de student, hoe explicieter moet worden beschreven binnen welke kaders het leerproces zich afspeelt.

In het diepe gooien is prima, maar dan moet je wel de kans krijgen om te leren zwemmen. De kracht van het zwijgen als onderwijsinstrument bestaat dus bij de gratie van de gestructureerde leeromgeving waarin het wordt toegepast.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Toine,
    Dit is nou eens een fijn stuk. Dit komt zo vaak voor on onze opleiding. Wij lezen bijna niet anders in de enquetes dan dat opdrachten onduidelijk zijn, dat beoordelingscriteria niet helder zijn etc. En dan zegt de docent altijd 'zelfstandigheid', 'we zitten op een universiteit', 'we moeten niet pamperen'.
    Dank je voor deze andere kijk.

    Groeten,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit jaar heb ik bij mijn projectonderwijs "Fysica van duurzame energie" voor bachelor technische natuurkunde studenten als een van de leerdoelen genoemd "Het zelf definieeren van de onderzoeksvraag". Als argument hiervoor geef ik dat ze dit later bij hun bachelor- en master-eindproject ook zullen moeten doen. Als ze gaan promoveren dan zal dat nog sterker gaan werken.

    Het heeft succes gehad. Dit jaar heb ik voor het eerst in de enquetes geen klachten gekregen over een vaag geformuleerde opdracht.

    Wim Bouwman, TNW

    BeantwoordenVerwijderen